Enterprise Europe Network - Nederland

Verkoopt u goederen op afstand, bijvoorbeeld via een webshop? En levert u voor meer dan € 10.000 euro aan consumenten in andere EU-lidstaten? Dan hebben de nieuwe Europese btw-regels waarschijnlijk gevolgen voor uw onderneming. Bereid u nu voor op de veranderingen.

Op 1 juli veranderen de btw-regels voor afstandsverkopen aan particulieren binnen de Europese Unie (EU). De individuele drempelbedragen per land vervallen. In plaats daarvan komt er één gezamenlijke drempel voor de hele EU van € 10.000 per kalenderjaar.

Komt uw omzet uit één of meerdere EU-lidstaten (exclusief Nederland) boven de € 10.000 uit? Dan moet u vanaf de factuur waarmee u het drempelbedrag overschrijdt, het btw-tarief van het land van uw klant in rekening brengen. Dit kan een ander tarief zijn dan het Nederlandse.
Zodra u de drempel van € 10.000 overschrijdt, bent u dus verplicht om het btw-tarief van het land van uw klant te rekenen, en om deze btw daar af te dragen.

Afdragen van de btw in een andere lidstaat kan op 2 manieren: via lokale registratie of via de Unieregeling.

Btw-afdracht via lokale registratie

U kunt ervoor kiezen om zich te registeren bij de lokale belastingdienst in het land van uw klant. U doet dan bij deze buitenlandse fiscus btw-aangifte. U draagt de btw direct af aan de desbetreffende EU-lidstaat.

Deze manier is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die al een registratie hebben in de lidstaten waar zij zakendoen. Bijvoorbeeld omdat zij onder de oude regels al verplicht waren de lokale btw in rekening te brengen en deze lokaal af te dragen. Voor deze ondernemers verandert er weinig.

Heeft u nog geen registratie(s) bij de belastingdienst van een andere EU-lidstaat? Maar overschrijden uw verkopen aan één of meerdere EU-lidstaten nu wel grens van € 10.000? Dan moet u zich voor de btw-afdracht registeren in het land van uw klant. Dit kan een hoop extra werk opleveren. Om dat te voorkomen is de Unieregeling bedacht.

Btw-afdracht via de Unieregeling

De Unieregeling maakt het mogelijk om de btw-aangiftes voor verschillende lidstaten per kwartaal via één portaal af te handelen. U hoeft zich dan niet te registeren bij de verschillende belastinginstanties in de lidstaten. U berekent de btw per land en draagt deze af aan de Nederlandse fiscus via het éénloketsysteem. De Belastingdienst verdeelt deze bedragen vervolgens over de lidstaten waaraan u de btw verschuldigd bent.

De Unieregeling is vooral geschikt voor ondernemers die nog geen lokale registraties hebben. Maar ook als u al een lokale registratie hebt in één of meerdere lidstaten kan de Unieregeling interessant zijn. Bijvoorbeeld bij incidentele verkopen aan een klant in een lidstaat waar u nog geen lokale registratie heeft.

Voordeel van een registratie bij de fiscus in het land van uw klant is, dat de voorbelasting direct verrekend kan worden. Kiest u voor de Unieregeling dan verloopt de verrekening via een apart traject. U kunt de Unieregeling en de lokale registratie niet combineren. Meld u zich aan voor de Unieregeling dan vervangt deze uw lokale registratie.

Wat moet u nu doen?

Ga na hoe de nieuwe regels uw bedrijf raken. Wacht hier niet te lang mee. Op 1 juli gaan de nieuwe regels in. Valt u bijvoorbeeld onder de nieuwe regels en moet u de lokale btw rekenen? Dan heeft dit mogelijk ook gevolgen voor de prijzen in uw webshop. Daarnaast kosten zowel de registratie bij de lokale instanties als de aanmelding voor de Unieregeling, tijd. Aanmelden voor de Unieregeling en het éénloketsysteem doet u via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Gebruik de btw-tool

Weet u niet zeker hoe u geraakt wordt door de nieuwe regels? De Belastingdienst heeft een handige tool om te berekenen waar u btw verschuldigd bent bij Europese afstandsverkopen.

Lees ook het uitgebreide KVK-artikel over de nieuwe Europese btw-regels.

Tot slot: de berekening van uw omzet bij verkopen aan particulieren in een andere EU-lidstaten wordt normaal per kalenderjaar berekend. Omdat de regels pas vanaf 1 juli 2021 ingaan, telt alleen de periode van 1 juli tot 31 december 2021 mee voor de berekening van uw omzet voor dit jaar. Voor 2022 en daarna geldt de periode van 1 januari tot 31 december.

Meer informatie

(Bron: Rvo.nl)

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.