Enterprise Europe Network - Nederland

"Het maken van keuzes was heel waardevol"

Toine Schoutens (57), directeur van Chrono Eyewear, doet al jaren zaken met KVK. “De ondersteuning en het advies van KVK en Europe Enterprise Network (EEN) in de persoon van o.m. Jenk de Jong, hebben ons enorm geholpen bij het maken van keuzes. Dat is heel waardevol gebleken.”

Toine Schoutens is directeur en oprichter van Chrono Eyewear. Het bedrijf brengt onder de naam Propeaq een lichtbril op de markt. Deze blauw licht-bril vermindert de melatonine-productie en beïnvloedt daardoor het bioritme van mensen. Schoutens, van huis uit verpleegkundige in de psychiatrie, is al sinds eind jaren tachtig bezig met onderzoek naar lichttherapie.

“In mijn werk had ik te maken met mensen die last hadden van bijvoorbeeld winterdepressies. De vraag was of lichttherapie daarbij uitkomst kon bieden. Ik ben de boeken ingedoken en uiteindelijk een eerste cohortstudie opgezet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen echt opknapten van lichttherapie. Dat was de aanloop naar de ontwikkeling van een lichtbril in de tijd dat ik bij TU Eindhoven werkte. Die uitvinding kwam te vroeg en kwam pas in 2013 weer uit de ijskast toen ik opnieuw in contact kwam met zwemcoach Jacco Verhaeren, die de Australische zwemploeg onder zijn hoede had. Hij vertelde dat hij continu met lichtboxen aan het slepen was om zijn zwemmers tot topprestaties te brengen.”

 

Slaapwaak-ritme

De Propeaq lichtbril heeft verwisselbare glazen. In de ochtend blauwe LEDs voor meer energie en in de avond oranje LEDs om al het inkomende licht te blokken. “Door deze bril te gebruiken kan je het slaapwaak-ritme verschuiven. Zo weten we dat topsporters hun beste prestaties in de namiddag neerzetten. Door het verschuiven van het slaapwaak-ritme maak je het mogelijk de piekprestatie ook in de ochtend te leveren. De methode pas je ook toe bij mensen die in de nachtdienst werken, die veel reizen en daardoor te maken hebben met jetlag of die heel vroeg moeten opstaan voor hun werk”, legt Schoutens uit.

 

Impact bij Parkinson

Schoutens is samen met de Universiteit Nijmegen bezig met een studie of de lichtbril ook verlichting biedt aan Parkinsonpatiënten. “Parkinsonpatiënten ervaren ook een ontregeling in hun slaapwaak-ritme. Door zowel in de ochtend als aan het begin van de avond meer blauw licht toegediend te krijgen, zien we dat de stemming en de slaap verbeterd en er minder motorische stijfheid is. De resultaten zijn veelbelovend.”

 

Waarom een succesverhaal?

“De meest recente vraag was hoe we als relatief klein bedrijf, dat alles betaalt vanuit de cashflow, konden opschalen. We hebben de Innovation Health Check (IHC) gedaan en ondersteuning gekregen bij het analyseren van onze huidige bedrijfsvoering. Daaruit kwam onder meer naar voren dat ik als het gezicht naar buiten moest optreden. Omdat dit niet direct in mijn comfortzone ligt, ben ik doorverwezen naar NL Groeit voor coaching. Wij hebben een product dat zich lastig laat uitleggen aan de buitenwereld, terwijl al wel inmiddels 750 Olympiërs uit veertien landen gebruik maken van deze bril. Daarnaast hebben we een Advisory Board in het leven geroepen en hebben we van alles geleerd over het maken van ‘investor memoranda’ voor het verkrijgen van vreemd vermogen. Bovendien zijn we op plek 74 in de MKB Innovatie Top 100 terecht gekomen”, zegt Schoutens. “Daarmee is het voor ons nu al een succesverhaal.”

 

“We zijn er nog niet, maar door op deze manier aan je bedrijf te werken met iemand als Jenk de Jong, hebben we keuzes gemaakt die heel belangrijk zijn voor onze verdere ontwikkeling. Zo heb ik een contract met Medisana binnengehaald. Wij produceren voor hen een soortgelijke lichtbril in een andere kleur. Bovendien staan we met ons profiel in de EEN-database. Onze omzet is de afgelopen twee jaar enorm gegroeid en de vooruitzichten zijn bijzonder goed. Er zijn inmiddels al meer dan 15.000 lichtbrillen verkocht. De lichtbril is voor € 199 ook voor particulieren gewoon te koop.

 

April 2021

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.