Enterprise Europe Network - Nederland

“Waar wij naar op zoek zijn, vind je niet als je gaat googelen. Door de inzet van EEN-adviseur Tjwan Tan en de EEN-database zijn wij via Singapore in contact gekomen met het Engelse bedrijf Naturbeads. De samenwerking met dat bedrijf is voor ons vergelijkbaar met het vinden van de heilige graal”, zegt managing director Dr. Rob Schoevaart van ChiralVision. 

ChiralVision is opgericht in 2006 en het bedrijf immobiliseert enzymen, waarna deze vervolgens op dragermateriaal gezet worden. “We krijgen allerlei soorten vragen en verzoeken”, vertelt Schoevaart. “Wij ontwikkelen zelf geen enzymen, maar gaan voor klanten bijvoorbeeld wel op zoek naar het juiste enzym wat zij voor hun product nodig hebben. Hebben we een goede match gevonden, dan immobiliseren wij het enzym zodat het ook weer gerecycled kan worden. Die kennis kunnen wij dan bijvoorbeeld overdragen aan de klant of wij voeren het uit voor de klant”, legt Schoevaart uit.

Dragermateriaal

Op dit moment gebruiken wij ‘plastic beads’, kleine plastic bolletjes als dragermateriaal. Maar plastic is natuurlijk niet zo milieuvriendelijk. Het wordt gemaakt van aardolie, is niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komt er binnenkort een ban van de EU, die aangeeft dat deze bolletjes niet kleiner mogen zijn dan 0.5 mm en dat is ongeveer de omvang van onze plastic bolletjes. Wij willen dus eigenlijk een enzymdrager gebruiken die bestaat uit afbreekbare grondstoffen. Het enzym zelf is al afbreekbaar.” 

Naturbeads 

Daar komt Tjwan Tan van de KVK in beeld. “Ik ken Tjwan al heel lang, nog uit de tijd dat hij bij Syntens werkte. We hebben een INMANCAP-traject gedaan waarbij wij beter inzicht hebben gekregen waarom ons bedrijf succesvol is, beter inzicht in de markt hebben gekregen en hoe we groei kunnen realiseren. Die groei is er en ook hebben we een grotere R&D en productieruimte in gebruik genomen. De omzet is fors toegenomen. Daarnaast heeft Tjwan een dijk van een netwerk en zo stuurt hij met enige regelmaat ook informatie en links door die voor ons interessant kunnen zijn. Verder heeft hij voor ons een technisch profiel geschreven voor de EEN-database, waarin duidelijk werd waarnaar wij op zoek zijn.

Vorig jaar stuurde Tjwan een TechAlert door van EEN-partner IPI-Singapore getiteld: ‘Eco-friendly Plant-based Biodegradable Microbeads’. Hier bleek het Engelse bedrijf Naturbeads achter te zitten, dat als doel heeft om microplastics in cosmetisch materiaal te vervangen. Zij maken dragermateriaal van cellulose, een soort houtvezel, waarmee het een duurzaam product wordt. Het is biologisch afbreekbaar, qua kosten ook heel acceptabel.” 

Succesverhaal 

Begin 2020 kwam het contact met Naturbeads tot stand en inmiddels is daar een samenwerking uit ontstaan. Zo werkt ChiralVision samen met Dr. Giovanna Laidisio, CEO en co-founder van Naturbeads, en met professor Edler van de universiteit van Bath. Doel is om de eigenschappen van cellulose beads als enzymdragers te optimaliseren. “Onze rol is om met onze enzym immobilisatie kennis de uitkomst van het proces te valideren door geselecteerde enzym/dragercombinaties te testen in kleinschalige industriële processen. De geïmmobiliseerde enzymen testen we op hun activiteit, selectiviteit en stabiliteit”, aldus Schoevaart. “Binnen een paar maanden kregen we een 1e fase financiering door Innovate UK. Begin dit jaar zijn we gestart met een 2e fase onderzoek, wederom met steun van Innovate UK. Naast het valideren van het cellulose/enzymdragersysteem in industriële toepassingen, richten we ons nu ook op de fundamentele ontwikkeling van de cellulose bead.” 

Rooskleurig 

Volgens Schoevaart ziet de toekomst er heel rooskleurig uit. “Wij werken voornamelijk internationaal. Hebben het afgelopen COVID-jaar nog meer klanten vanuit de farmaceutische industrie gekregen. De locatie in Den Hoorn kan nog fors opgeschaald worden. We blijven innoveren en werken samen met externe partners. Bovendien zijn er maar twee tot drie bedrijven wereldwijd die net als wij zich specialiseren in het immobiliseren van enzymen.” 

ChiralVision ontwikkelt o.a. toepassingen voor farma, chemische industrie, cosmetische ingrediënten, biodiesel, waterzuivering en in food. “Een voorbeeld van dat laatste is een medical foodtoepassing met een speciale cartridge waarmee vloeibaar voedsel door geïmmobiliseerde enzymen voor-verteerd kan worden voor mensen met een spijsvertering aandoening. Dit product is een paar jaar geleden goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en inmiddels een commercieel succes.” .


"Tjwan heeft ons op het pad van Naturbeads gezet"

Augustus 2021

 

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.