Enterprise Europe Network - Nederland

Damen Shipyards en Sea Machines Robotics blijken uitstekende match

Afgelopen februari tekenden Damen Shipyards en Sea Machines Robotics een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking concentreert zich op technologie om botsingen tussen schepen te voorkomen (collission avoidance). De samenwerking is onder meer tot stand gekomen door een Technology Request in de EEN en de KVK Business Challenge (het matchmaking event Marimatch tijdens Nederlands grootste maritieme beurs, MariMatch 2019).

Afgelopen februari tekenden Damen Shipyards en Sea Machines Robotics een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking concentreert zich op technologie om botsingen tussen schepen te voorkomen (collission avoidance). De samenwerking is onder meer tot stand gekomen door een Technology Request in de EEN en de KVK Business Challenge (het matchmaking event Marimatch tijdens Nederlands grootste maritieme beurs, MariMatch 2019).

Damen Shipyards was op zoek naar technologie om hun schepen meer autonoom te laten varen, de zogeheten autopilot technologie. Ongeveer dezelfde systemen die in auto’s gebruikt worden en de bestuurder ondersteunen bij voertuigbesturing. De zoektocht naar deze technologie is enerzijds ingegeven doordat de kapitein/stuurman steeds meer taken moeten uitvoeren aan boord en men de veiligheid wil verhogen. Anderzijds is er ook een ontwikkeling om de personele bezetting op schepen terug te brengen. “Door de inzet van de EEN-database en de KVK Business Challenge tijdens het matchmaking event op de maritieme beurs in Rotterdam zijn partijen met elkaar in contact gekomen”, vertelt KVK-adviseur Niklaas van Hylckama Vlieg.

Uitdagingen creëren

“Wij wilden tijdens de maritieme beurs in Rotterdam iets extra’s toevoegen door grote Nederlandse maritieme partijen te laten vertellen welke uitdagingen ze hebben. MKB-bedrijven kunnen dan hun oplossingen aandragen en daarmee business genereren. Daar was onder MKB’ers veel belangstelling voor, zowel vanuit Nederland als het buitenland. Onze uitdaging was om grote maritieme partijen daarvoor te interesseren.” Om allerlei partijen geïnteresseerd te krijgen heeft Van Hylckama Vlieg zijn grote netwerk binnen de maritieme sector aangesproken. “Mooi om te merken dat het dan ook werkt. Deelnemers waren o.a. Rijkswaterstaat, Boskalis, RH Marine en dus ook Damen Shipyards.”

KVK Business Challenge

Belangrijk onderdeel van de succesvolle match tussen Damen Shipyards en Sea Machines Robotics was het open innovatieplatform de KVK Business Challenge. Dit innovatieplatform is voor grote bedrijven een kans om hun ingewikkeldste vraagstukken op te lossen met behulp van MKB-bedrijven. Voor de MKB-bedrijven is het een uitgelezen kans om aan tafel te komen bij grote bedrijven en zichzelf op de kaart te zetten. “Op het platform was plek voor een korte film over de challenge en in de chatruimte konden partijen met elkaar in gesprek. Het platform voor de challenge staat zes weken open en sluit dan. Damen Shipyards had belangstelling voor de oplossingen van drie partijen en tijdens een rondetafelgesprek bij de KVK heeft een nadere kennismaking plaatsgevonden. Dat was niet 1-op-1 en partijen vonden dat best wel spannend. Want je laat dan toch niet het achterste van je tong zien”, zegt Van Hylckama Vlieg.

“In het begin van de challenge hadden we nog geen goed beeld waar we naar op zoek waren”, vertelt Michiel Louwerse, Program Manager Automation bij Damen Shipyards. “Wij zochten in eerste instantie een betere automatische piloot met kunstmatige intelligentie. Dat bleek wel erg breed. Tijdens de challenge konden we de vraag steeds concreter maken en wat we eigenlijk zochten was een bestaande toepassing die al in een vergevorderd stadium was en we makkelijk op onze schepen konden implementeren. Sea Machines Robotics had als een van de weinigen zo’n toepassing”, aldus Louwerse.

Resultaat van de samenwerking

Damen Shipyards is Nederlands grootste scheepsbouwer/werf die wereldwijd actief is. “Als scheepsbouwer integreren wij allerlei maritieme systemen in de te bouwen schepen. Door deze samenwerking met Sea Machines Robotics zijn wij in staat onze klanten deze geavanceerde functionaliteiten te bieden en daarmee onderscheiden wij ons van andere scheepsbouwers”, zegt Louwerse. “Onze klanten kunnen daardoor de veiligheid aan boord verhogen en hebben onder andere perspectief op het verlagen van operationele kosten.”

Succesverhaal

Volgens Van Hylckama Vlieg en Louwerse is het een succesverhaal omdat Nederlands grootste scheepsbouwer is geholpen met het vinden van een high tech samenwerkings- en innovatiepartner in een strategisch belangrijk innovatiegebied, namelijk autonoom varen. “Bovendien is het voor het jonge bedrijf en scale up Sea Machines Robotics een enorme opsteker om met een van de meest innovatieve scheepsbouwers ter wereld samen te werken”, vult Van Hylckama Vlieg aan. “Zij worden daardoor ook door andere potentiële samenwerkingspartners gezien als een serieuze partij en kunnen daardoor makkelijker doorgroeien.”

Oktober 2021

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.