Enterprise Europe Network - Nederland

Griekeland
Van 31 maart t/m 2 april vond een uitgaande tuinbouwmissie plaats naar Griekenland. De missie werd georganiseerd door Enterprise Europe Network in Nederland en Griekenland, in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Athene. Nederlandse bedrijven kregen zo de kans om uitgebreid te netwerken met Griekse bedrijven en kennis te maken met de Griekse tuinbouwsector, die als één van de topsectoren van de Griekse economie is aangewezen.

Het eerste gedeelte van de missie bestond uit een seminar dat gehouden werd bij Orange Grove, onderdeel van de Nederlandse ambassade in Athene. Tijdens het seminar vertelden verschillende onderzoekers en vertegenwoordigers van organisaties onder andere wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van tuinbouw en de technologische behoeftes van de sector.

Uitdagingen en kansen Griekse tuinbouwsector
De Griekse tuinbouw kan succesvol zijn als een aantal uitdagingen op het vlak van technologie en management worden opgelost:

1. verlengen van het teeltseizoen door toepassen van efficiënte koeltechnieken;
2. toepassen van energie besparende technieken om de warmtevraag te minimaliseren, daarnaast het toepassen van duurzame energie;
3. ontwikkelen van strategische gewasteelttechnieken voor verschillende klimaten;
4. substraatteelt (hydroponics);
5. ontwikkelen van een ondersteunend netwerk voor kassentelers;
6. ontwikkelen en leveren van diensten op het gebied van:
a. onafhankelijk teeltmanagement advies;
b. arbeidsmanagement;
c. verpakkingen en logistiek.

Vervolgens konden de Nederlandse deelnemers zich presenteren. Dat waren de volgende bedrijven: Asselbergs Consultancy, Dry Hydroponics, Groen Agro Control, Looije Agro Technics, Pellikaan Gewasklemsystemen B.V., QEP Holland, Sercom Regeltechniek BV, Thatchtec en Wageningen UR Greenhouse Horticulture. Tot slot was er gelegenheid tot netwerken door middel van onder andere B2B Matchmaking.

Bezoek aan tuinbouwgebied Messina, Peleponnesos
Het tweede gedeelte bestond uit bezoeken van de Nederlandse delegatie aan een negental Griekse kassentelers. Deze bezoeken vonden plaats op 1 en 2 april in het gebied Messina, Peleponnesos.
Dit is het derde tuinbouwgebied van Griekenland met een areaal van 300 ha kassen. De ambitie en het potentieel voor dit gebied is om in 2030 uit te groeien tot 3.000 ha. Ook hier konden de Nederlandse bedrijven zich weer presenteren en werd een netwerkactiviteit georganiseerd.

Naast de Nederlandse deelnemers hebben bijna veertig Griekse tuinbouw gerelateerde bedrijven aan de missie inclusief matchmaking deelgenomen. Voor één op de drie gesprekken zijn al vervolgafspraken gemaakt. De deelnemers hebben een goed beeld van de marktmogelijkheden gekregen en interessante contacten opgedaan.

Janwillem van der Endt directeur van QEP Holland vatte het als volgt samen:

“Zeer interessante introductie in de Griekse markt waarbij de bezoeken en gesprekken toegespitst waren op mijn vakgebied en interesses. Uitstekende organisatie van de gehele trip en daarnaast ook een gezellige tijd gehad!”

IMG_0066

IMG_0055

IMG_0161

Geïnteresseerden kunnen meer informatie over deze missie terugvinden op: http://www.b2match.eu/horticulturegreece2014

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.