Enterprise Europe Network - Nederland

TNO Tuinbouw en TecNova MOUEnterprise Europe Network Nederland organiseerde begin maart i.s.m. onze partner in Andalusië (Spanje) bedrijfsbezoeken op het gebied van tuinbouw naar o.a. Noord-Holland en het Westland.

De Spaanse bedrijven uit de omgeving van Almería (Andalusië) vormen samen de coöperatie TecNova. Deze coöperatie bestaat uit bedrijven actief in de tuinbouw, van machine ontwikkelaars voor groenten tot R&D onderzoek in kassen.

Het eerste bedrijfsbezoek bracht de groep uit Almería aan Proeftuin Zwaagdijk. Hier werd de groep ontvangen door directeur Johan Kos en kreeg na de introductie een rondleiding in de kassen met voorbeelden van de door Proeftuin Zwaagdijk uitgevoerde onderzoeken (o.a. tulpenbollen en tomatenplanten).

Proeftuin Zwaagdijk 1Proeftuin Zwaagdijk 2Na deze interessante rondleiding ging de groep naar de groenteverwerker Hessing Supervers. Hessing versnijdt groenten en fruit tot een assortiment van ruim 250 kant-en-klare versproducten. Veel panklare groenten pakketten die te vinden zijn in de supermarkt worden hier gemaakt. Daarnaast worden op de andere vestigingen bewerkt fruit, sappen en maaltijdsalades gemaakt.

Hessing SuperversEigenaar Coos Hessing regelde ook een bezoek aan teler A.C. Hartman voor de Spaanse bedrijven. Jeroen Hartman nam de Spaanse bedrijven na de introductie mee de kassen in waar de groep leerde over de verschillende groenten (o.a. komkommer, paprika en peper) die het bedrijf exclusief teelt voor een supermarktketen. Vooral de witlof werd aandachtig bekeken in de donkere schuur en door sommigen in de groep voor het eerst geproefd.

Hartman Kas

Witlof 2Na een geslaagde eerste dag brachten we een bezoek aan TNO in Delft voor een presentatie en de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) tussen TecNova en TNO tuinbouw.

Na dit feestelijke moment gingen de Spaanse bedrijven door naar de Demokwekerij in het Westland. Hier worden veel nieuwe technologieën voor de glastuinbouw gepresenteerd en getest. Na een presentatie over o.a. het gebruik van water in kassen en verschillende membranen door Albert Jansen van TNO, werd de groep meegenomen voor de rondleiding door de Demokwekerij.

De Spaanse bedrijven gaven aan de bezoeken interessant en leerzaam te vinden. Vooral de openheid van de Nederlandse bedrijven werd erg gewaardeerd. De eerste contacten zijn nu gelegd voor mogelijke samenwerking in EU projecten zoals Horizon 2020. Daarnaast zullen ook een aantal bedrijven gaan deelnemen aan de GreenTech, dus wordt vervolgd!

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.