Enterprise Europe Network - Nederland

JEC Europe2016 -1
JEC Europe 2016

Volle bus met Nederlandse composietondernemers naar bedrijven in Noord Frankrijk en de JEC Europe 2016 Parijs

10 maart 2016- De Kamer van Koophandel, Enterprise Europe Network, VKCN, Netherlands Aerospace Group en CompoWorld hebben ook dit jaar een businesstrip georganiseerd naar de belangrijkste composieten beurs van Europa; de JEC Europe Parijs. De belangstelling was groot, de bus was volledig bezet met 42 ondernemers uit het hele land die in alle vroegte dinsdag 9 maart zuidwaarts vertrokken.

IndustriLAB Picardie

Het programma van dag 1 was een bezoek aan het IndustriLAB in de omgeving van Amiens. Dit is een volledig nieuw opgezette incubator van ruim 3000 m2, financieel mogelijk gemaakt door de regionale Franse overheid van Picardie. Het IndustriLAB is direct tegenover STELIA Aerospace fabriek gelegen. De rondleiding was enigszins beperkt vanwege de afwezigheid van bedrijven die op de JEC aanwezig waren. We kregen een indruk van studenten die de mogelijkheid hier hun lessen te volgen praktisch en theoretisch op het gebied van multi-materialen en het laboratorium waar een fibre placement robot met een 6kW laser voor thermoplast en thermoset applicaties beschikbaar is.

Dag 2 stond in het teken van het bezoek aan de JEC Parijs. Iedereen kreeg een VIP entreeticket om naast de geplande afspraken met mogelijke businesspartners ook de stands te kunnen bezoeken.

Vooraf hadden de deelnemende bedrijven een bedrijfsprofiel gemaakt met daarin hun vraag en aanbod. In samenwerking met Enterprise Europe Network partners uit Noord Frankrijk, Beieren, Oostenrijk en Catalonië waren op basis van aangegeven interesses vele afspraken gepland en internationale contacten gelegd. Diverse daarvan hebben geleid tot een voortgaand contact.

JEC Europe2016 -2
JEC Award Winner 2016

Tijdens de beurs lieten de deelnemers zich inspireren door nieuwe trends op het gebied van composiet technologie. Er waren duidelijk trends in de composieten industrie waarneembaar op deze JEC editie. Naast de aerospace industrie die zich hier al jaren achtereen presenteert, was ook de automotive industrie duidelijk aanwezig. Ook thermoplast composieten en bio –en gerecyclede composietmaterialen waren op vele stands zichtbaar aanwezig. De grote machinebouwers zoals de firma Engel en Kraus Maffei boden met hun spuitgiettechnologie meer applicaties om (half)fabricaten te voorzien van een vezelversterking. Dit jaar was er geen Holland paviljoen, maar de Nederlandse composieten industrie was onder andere vertegenwoordigd door Ten Cate, NLR, Fokker, Autonational, Lantor en DTC. Hoewel één dag eigenlijk te kort is om alle ruim 1200 exposanten te zien, verzamelden we ons na sluitingstijd bij de bus voor de terugreis. De rijtijdenwet maakte de reistijd langer dan gebruikelijk, maar dit gaf maximaal de tijd om te netwerken. Tevens was er gelegenheid om onderweg bedrijfspresentaties te geven. Er zijn de nodige kaartjes uitgewisseld en het was een geslaagde businesstrip met een enthousiaste en gezellige groep ondernemers die tot veel interessante nieuwe contacten heeft geleid.

Meer info: Dries Stoel, M: 0622498874, E; dries.stoel@kvk.nl

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.