Enterprise Europe Network - Nederland

Vanaf 17 juli 2017 is na veel publieke discussie het Handelsregister van de Kamer van Koophandel gratis inzichtelijk via de KvK app. Tevens zijn er twee open datasets beschikbaar.

De Kamer van Koophandel geeft vanaf 17 juli alle ondernemers de mogelijkheid om per jaar dertig gratis inzages te krijgen in ondernemingen die in het Handelsregister staan.

Daarnaast stelt de KvK kosteloos twee geanonimiseerde sets met open data beschikbaar waarmee analyses en bijvoorbeeld apps gemaakt kunnen worden. De ene set is een geanonimiseerd overzicht van ondernemingen en in de andere set zitten geanonimiseerde gegevens uit jaarrekeningen.

Goed om te weten
De 30 gratis inzages kan je krijgen via de KvK App Handelsregister. De KvK Handelsregister app kunt u downloaden van de Kamer van Koophandel en u  krijg direct toegang tot het officiële Nederlandse Handelsregister. Met de KvK App Handelsregister ziet u onder andere:

  • hoe lang een bedrijf al bestaat,
  • de contactgegevens van een bedrijf,
  • wie de eigenaren en/of wettelijke vertegenwoordigers zijn.
Een betekenisvolle stap
Minister Kamp van Economische Zaken zegde de gratis inzages en de geanonimiseerde datasets vorig jaar toe aan de Tweede Kamer. Hij noemde dit “een betekenisvolle stap”, ook omdat er met het beschikbaar stellen van deze gegevens weinig risico’s op het gebied van privacy en fraude zijn. Hij geeft hiermee invulling aan het kabinetsbeleid voor open data en de maatschappelijke wens om informatie van het Handelsregister meer als open data te ontsluiten. Deze stap geeft, zo schreef hij vorig jaar in zijn brief aan de Tweede Kamer, ook de ruimte om de effecten van het ter beschikking stellen van het Handelsregister als open data te monitoren en een aantal zaken rondom privacy nader uit te werken.
Meer info kunt u lezen op de KvK-website.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.