Enterprise Europe Network - Nederland

koffieverpakking

In april bracht ik een zeer inspirerend bedrijfsbezoek aan koffiebranderij Peeze in Arnhem. Dit bedrijf bestaat al sinds 1879 en is een puur Nederlands mkb-bedrijf. Inspirerend was het, omdat het bedrijf niet alleen een koffiebranderij is, maar ook een voorbeeld voor hoe je Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen prima kunt combineren met commerciële doeleinden en daarbij ook winst kunt maken!

Bij Peeze zijn verschillende maatschappelijke doelen geknoopt aan hun commerciële activiteiten. Zo gaan de juten zakken waar de ruwe koffiebonen in aangeleverd worden, naar een bedrijfje in Amersfoort, die er weer hippe tassen van maakt. De uitstoot van CO2 wordt gecompenseerd, o.a. door de lokale bevolking van Ethiopië, waar Peeze een deel van haar koffiebonen vandaan haalt, te voorzien van speciale houtstook kacheltjes, die veel minder rook uitstoten dan de traditionele open houtvuren (die vaak binnen in de hutten staan). Een ander voorbeeld zijn de vliesjes die na het branden van de koffiebonen overblijven, in plaats van weg gespoeld, opgezogen en hergebruikt als diervoeder en als bodemverrijker. Gebleken is, dat in die vliesjes nog heel veel voedingswaarde zit. Verder is er een samenwerking tussen een lokale school in Ethiopië en een weekendschool in Arnhem en zo kan ik nog meer voorbeelden van MVO opnoemen, waar Peeze zich voor inzet.

Aanleiding van het bezoek was een verzoek voor exportadvies van de directeur van Peeze, Paul van der Hulst, die mij via Linked In had gevonden. Hoewel zijn bedrijf een begrip is in koffieminnend Nederland, (tot zijn clientèle behoren het Koninklijk huis en enkele gerenommeerde hotels), heeft Peeze weinig tot geen exportervaring. De laatste tijd komen er toch regelmatig verzoeken uit het buitenland om hun koffie daar te leveren. Zulke verzoeken komen onder meer uit Rusland en daar ligt mijn expertise. Daarnaast ben ik sinds een half jaar adviseur Agro Food bij Enterprise Europe Network (EEN).

SAMSUNG

Tijdens mijn gesprek met Paul van der Hulst heb ik de dienstverlening van EEN uitgelegd en de mogelijkheid aangeboden om kosteloos een bedrijfsprofiel op te laten nemen in onze database (www.enterpriseeuropenetwork.nl ), waaraan de ruim 600 organisaties van EEN zijn aangesloten. Zo’n profiel wordt anoniem opgenomen, zodat bedrijven niet benaderd kunnen worden door ongewenste partijen. Je kunt het zien als een marktplaats voor bedrijven, alleen lopen de contactleggingen via de adviseurs van EEN, die eerst toestemming vragen aan de bedrijven voordat adresgegevens uitgewisseld worden. Een simpele ‘tool’ die je kunt inzetten om een distributeur in het buitenland te vinden.

Door het bezoek aan Peeze heb ik veel inspiratie opgedaan over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Annemarie Destrée
Adviseur Agro Food bij Enterprise Europe Network

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.