Enterprise Europe Network - Nederland

AquaMatch

In de Europa Foyer in de RAI in Amsterdam staan zo’n dertig tafels met stoelen opgesteld. Aquamatch-deelnemers zoeken met een schema in de hand naar hun plaats. Dan volgt het handen schudden en het direct ter zake komen. Zodra de fietsbel gaat, begint de stoelendans opnieuw. Dat is kort gezegd het gezicht van Aquamatch. Ruim 140 bedrijven uit 21 landen maakten donderdag 7 november voor het eerst kennis met elkaar.

Tijdens Aquamatch 2013 werden er ruim 500 gesprekken gevoerd. Voor Janine Kaya van EEN is deze bijeenkomst slechts een pril begin. “De komende maanden zal moeten blijken of de vluchtige ontmoetingen vruchten afwerpen”, vertelt Kaya. “Voor ons telt het uiteindelijk resultaat. Wij willen aan de wieg staan van langdurige en succesvolle zakenrelaties.”  

“Uit het verleden is gebleken dat het speeddaten zinvol is. Naar aanleiding van eerdere edities zijn er duurzame zakenrelaties ontstaan”, zegt Liaison Officer Topsector Water Maurice Luijten van Agentschap NL. “Bijvoorbeeld directeur Ton van Hecke van PB International, een ontwikkelaar en producent van legionella- en waterfilters, ontmoette op een eerdere editie van Aquamatch een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in sanitair voor de zorgsector. Sindsdien werken de bedrijven samen door elkaars producten te promoten.”

De deelnemers aan Aquamatch konden voor het evenement digitaal aangeven waar ze naar op zoek zijn en welke bedrijven ze willen ontmoeten. Deelnemers kunnen dus andere bedrijven benaderen maar ook benaderd worden. Vooral dat laatste zorgt voor verrassingen. “Er ging een wereld voor me open”, zegt Arie Haasnoot van Oasen. Het drinkwaterbedrijf is bezig met de ontwikkeling van een verrassingsvrij leidingnet. “In een gesprek met het Nederlands Meetinstituut (NMi) werd duidelijk dat we de gewenste nauwkeurigheid van de informatie beter in kaart moeten brengen. Als helder is welke nauwkeurigheid we nodig hebben, kunnen we die vertalen naar eisen aan de componenten. NMi kan ons daar mogelijk bij ondersteunen.” Haasnoot benadrukt dat hij die informatie nooit had gekregen als hij alleen maar over Aquatech-beurs had gestruind. “Je gaat dan vaak toch op zoek naar zaken die je al kent.”

Ook Ivo Demmers van Kalsbeek was gecharmeerd van het bedrijf dat hem benaderde. “Ik heb aangegeven dat we op zoek zijn naar duurzame oplossingen voor waterbehandeling. Het Scandinavische bedrijf waarmee ik gesproken heb, lijkt een energiezuinige oplossing in huis te hebben. Op Aquatech hebben we na de ontmoeting ook direct een bezoek aan de stand gebracht. De komende maanden ga ik uitzoeken of het product de belofte inderdaad waarmaakt. Als dat zo is, gaan we het zeker bij onze klanten aanbieden. Het leuke is dat ik deze oplossing zelf vooraf niet op het oog had.”

Aquamatch heeft Kalsbeek interessante contacten opgeleverd. Demmers zat aan tafel met een Turks, Engels, Nederlands en Spaans bedrijf. Niet alle gesprekken leidden bij hem tot een waardevol contact. “Er was iemand die bezig was met een onderzoekstoepassing. Dat is voor ons niet interessant. Het voordeel van Aquamatch is dat je dan ook direct afscheid kunt nemen. Soms ben je na vijf minuten klaar.”

Bron: Waterforum

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.