Enterprise Europe Network - Nederland

Wuhan city at sunset

China heeft meer dan 160 steden met meer dan een miljoen inwoners. De gemiddelde westerling zal in het beste geval de namen van een handjevol van deze plaatsen kennen. Eén van deze steden is Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, die met een bevolking van ruim tien miljoen groter is dan de stad New York.

Metropool in ontwikkeling

Wuhan heeft alles in zich om als metropool aangerekend te worden: een positie als belangrijke nationale transporthub, ontwikkelde automobiel- en staalindustrie, maar liefst 85 universiteiten, een bloeiende culturele sector en een rijke geschiedenis. Zo begon de val van de Qing-dynastie met de Wuchang Uprising en was Wuhan in 1937 de provisionele hoofdstad van de Guomindang regering.

In vroegere tijden werd Wuhan ook wel Da Wuhan genoemd, ‘Great Wuhan’. Begin vorige eeuw was Wuhan na Shanghai de tweede stad van China. Die positie heeft ze in de loop der jaren verloren, maar het stadsbestuur werkt hard om deze vooraanstaande positie terug te winnen. Dat doet ze met ambitie, door als doel te stellen dat Wuhan zich in 2050 zal kunnen meten met New York.

Er zijn concretere manieren dan deze boude stelling om het potentieel van Wuhan aan te tonen. Zo heeft Wuhan de vierde plaats in een recent ‘Chinese Cities of Opportunity‘ rapport van PWC. En heeft het stijgende welvaartsniveau in Wuhan ervoor gezorgd dat Hubei in de ‘Top 10 Chinese cities with highest disposable income‘ staat. Ook staat Wuhan in de lijst van ‘Most Dynamic Cities of 2025‘ van Foreign Policy.

Centraal en dynamisch

Wuhan-kaart
Bron: Julia Ro/Alyson Hurt/NPR

Het woord ‘dynamisch’ kom je vaker tegen als het over Wuhan gaat. Het officiële motto van de stad is: “Wuhan, Different Every Day!”. En dat is niet onterecht. Om haar positie te versterken en gestelde doelen te behalen, is Wuhan momenteel één grote bouwput. De bouw van enorme flatgebouwen en winkelcentra blijft doorgaan, daarnaast is de uitbreiding van Wuhan’s metronetwerk is in volle gang.

Wuhan ligt exact midden in in het ontwikkelde deel van China. Zowel Beijing, Shanghai als Hong Kong liggen op 2 uur vliegafstand, met de hoge snelheidstrein ben je binnen vijf uur in zowel Beijing als Shenzhen.

Om het maximale uit deze gunstige ligging te halen, groeit de lijst van internationale bestemmingen die met een directe vlucht vanaf Wuhan bereikbaar zijn gestaag, wordt het hogesnelheidsnetwerk uitgebreid om de steden in de omliggende provincies binnen 2 of 3 uur per trein bereikbaar te maken en is het sinds kort mogelijk om goederen direct van Wuhan naar Europa en vice versa te vervoeren per spoor.

Kansen in groei

Ondanks al deze vooruitgang heeft Wuhan nog een lange weg te gaan voordat ze zich met New York zal kunnen meten. Zo kampt de stad met regelmatige en hevige overstromingen van de Yangtze, waar op dit moment hard aan gewerkt wordt middels het ambitieuze ‘Sponge City Project‘. Snelle ontwikkelingen leiden tot vervuiling, en voordat alle metrolijnen en treinverbindingen volledig operationeel zijn staan er in Wuhan – zoals in iedere Chinese stad – dagelijks ellenlange files tijdens de spitsuren.

Dit biedt kansen voor Nederlandse expertise. Om haar ambities te verwezenlijken kan Wuhan westerse kennis en technologie goed gebruiken, met name in sectoren als stadsontwikkeling, duurzame en nieuwe energie, architectuur en design, waterbouw, logistiek en milieu. De kostenvoordelen die Wuhan biedt ten opzichte van steden aan de Chinese oostkust vanwege lagere lonen, gunstige huurprijzen en overheidssteun maken dit extra interessant, naast de toenemende koopkracht van de groeiende middenklasse.

Een stempel zetten

Daarnaast kan Wuhan een goede bestemming zijn voor individuen en zelfstandige ondernemers die zich in een Chinese stad willen vestigen waar zij nog een verschil kunnen maken.

Wuhan is nu zozeer ontwikkeld dat nieuwe en creatieve initiatieven steeds meer voet aan de grond krijgen. Zo is er een ‘Start Up Café’ waar Chinese en buitenlandse ondernemers en investeerders elkaar kunnen ontmoeten. Zelfstandigen kunnen tevens terecht in een verbouwde fabriek waar onder andere flex-werkplekken en vergaderruimtes aangeboden worden. Ook ontstaan er steeds meer initiatieven om alle ondernemende bewoners van de enorme stad met elkaar in contact te brengen, waaronder een ‘Young Entrepreneurs’ netwerk groep.

Wuhan groeit snel, en groeit nu. De kaders van steden als Beijing in Shanghai zijn al uitgelijnd. As je als professional je stempel wilt zetten op de richting waarin een miljoenenstad zich ontwikkelt, zijn daarvoor echter nog meer dan genoeg mogelijkheden in Wuhan.

Meer informatie

Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Enterprise Europe Network Nederland en de verschillende Netherlands Business Support Offices (NBSO) zetten zich daarom gezamenlijk actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland.

Via het netwerk van ambassades, consulaten en de verschillende NBSO zoals die in Wuhan China, biedt het ministerie van Buitenlandse Zaken haar diensten aan voor Nederlandse bedrijven in het buitenland.

NBSO Wuhan
Chief Representative: Judith van de Bovenkamp
Deputy Representative: Yuan Fei
Tel: +86 (0)27 8576 6511
Fax: +86 (0)27 8576 7511
E-Mail: nbsowuhan@nbsowuhan.com

Of neem contact op met Enterprise Europe Network Nederland.
E-mail: info@enterpriseeuropenetwork.nl

bron: “Dit artikel werd op 5 oktober 2015 geplubliceerd op China2025.nl

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.