Enterprise Europe Network - Nederland

Wanneer een goederenschip een lading heeft gelost, vaart het terug met lege zeecontainers aan boord. Zo worden er dagelijks talloze lege zeecontainers verscheept. Niet efficiënt en niet duurzaam, dacht ondernemer Simon Bosschieter. Met 4FOLD Foldable Containers (4FOLD) brengt hij een oplossing op de markt: inklapbare containers, die maar een kwart van de ruimte in beslag nemen. 

In 2001 had de Technische Universiteit Delft in samenwerking met het havenbedrijf Rotterdam al een patent aangevraagd voor inklapbare zeecontainers, maar een achterliggend ontwerp bestond nog niet. “Ik zag hier meteen toekomst in,” zegt Simon Bosschieter. “De scheepvaart is een gigantische sector waar veel geld in omgaat, maar die ook erg vervuilend is. Plaats besparen op goederenschepen levert niet alleen economische winst op. Het voorkomt ook veel onnodige CO2-uitstoot.”

Bosschieter ging met het team aan de slag met de technische ontwikkeling van de inklapbare zeecontainer en samen richtten ze in 2008 het bedrijf 4FOLD Foldable Containers op. Na een aantal jaren testen zijn de inklapbare zeecontainers een feit. “De containers zijn net zo waterdicht en voldoen aan dezelfde eisen als klassieke containers. Dat is geen enkel bedrijf wereldwijd eerder gelukt,” vertelt Bosschieter.

Coaching van Enterprise Europe Network stelt bedrijfsplan scherp 

Maar zou het 4FOLD ook lukken om klanten te overtuigen de nieuwe containers in gebruik te nemen? “De scheepvaartsector staat niet bepaald bekend als innovatief. Het is eerder een grote mammoettanker die je van koers moet laten wisselen,” zegt Bosschieter lachend. “De bedrijven die hun producten laten verschepen willen graag starten. Het kost hen over het algemeen geen extra geld om over te stappen op inklapbare containers, want 4FOLD regelt met de rederij dat de containers ingeklapt worden. Het is dus vooral essentieel om rederijen te overtuigen.”

Om de volgende stappen te kunnen zetten, maakte 4FOLD gebruik van het mkb-instrument, een subsidieregeling van de Europese Unie. Hierdoor kon 4FOLD de diensten van Enterprise Europe Network, het grootste wereldwijde netwerk voor het midden- en kleinbedrijf, inschakelen en zo het businessmodel en marketingplan aanscherpen. “In het begin mikten we vooral op rederijen. Door de coaching van Enterprise Europe Network, beseften we echter dat we ons op de klanten van rederijen moeten richten, zoals Ikea of Procter & Gamble. Wanneer zij in beweging komen, doen de rederijen dat ook,” vertelt Bosschieter verder. “Het was een subtiele wijziging van ons bedrijfsplan, maar het had wel meteen grote impact. Zonder Enterprise Europe Network hadden we er nooit aan gedacht om ons bedrijf uit te breiden naar de klanten van rederijen”.

Nils Haarman, verbindingsfunctionaris van Enterprise Europe Network in Nederland, adviseert 4FOLD al meer dan drie jaar en blijft het bedrijf opvolgen. “Met het gestroomlijnde bedrijfsplan schreef 4FOLD zich succesvol in voor de tweede fase van het mkb-instrument, waardoor ze hun plannen konden uitvoeren. 4FOLD ontving daarvoor in totaal 2,5 miljoen euro subsidie van de Europese Unie en ging met het nieuwe businessmodel recent de markt op,” vertelt Haarman over de ontwikkeling van het bedrijf.

Meteen bij de juiste persoon tijdens netwerksessies door Enterprise Europe Network

Op advies van Enterprise Europe Network nam 4FOLD verder deel aan netwerksessies en maakte zo kennis met AB InBev, ‘s werelds grootste bierbrouwer. “Onlangs was ons bedrijf geselecteerd voor een netwerksessie bij AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld. Ik kon onze diensten direct aan de juiste mensen voorstellen. Als je alles zelf moet doen, kom je misschien ook wel bij de juiste personen terecht, maar dat duurt vele malen langer. Op deze manier kan je direct doorpakken,” vertelt Bosschieter. Hij bezoekt regelmatig de netwerksessies die Enterprise Europe Network voorstelt en schakelt waar mogelijk coaching in. 4FOLD groeit, en dat betekent dat coaching op het vlak van bijvoorbeeld personeelszaken goed van pas komt.

“Op dit moment blijven we inzetten op de koers die we al varen,” zegt Bosschieter. “We blijven samenwerkingen aangaan met multinationals en met een groeiend netwerk van verladers uit heel Europa stappen we naar rederijen om ze in beweging te krijgen. De productie van de containers wordt opgeschaald: het doel is dat er op korte termijn tienduizenden inklapbare containers de zeeën overgaan.”

 Disclaimer:

De interviews met de ondernemer en het Enterprise Europe Network werden afgenomen vóór de uitbraak van het coronavirus, die een impact heeft gehad op veel Europese bedrijven.

Sinds de uitbraak van het coronavirus werken de Europese Unie en de lidstaten nauw samen aan ondersteuningsmaatregelen en herstelplannen om de economie te ondersteunen en bedrijven zoals 4FOLD Foldable Containers te beschermen. Lees meer over de EU-respons op het coronavirus en het Herstelplan voor Europa.

Over Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network is het grootste ondersteunende netwerk voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) met internationale ambities. Het netwerk brengt meer dan 600 partnerorganisaties in ruim 60 landen samen om mkb’ers te ondersteunen en te adviseren bij hun internationale groei, het vinden van financiering, het begrijpen van de EU-wetgeving en het vinden van zakenpartners binnen en buiten Europa.

Enterprise Europe Network is een initiatief van de Europese Commissie sinds 2008 en wordt mede-gefinancierd door het Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME) programma van de Europese Unie.

Meer informatie over Enterprise Europe Network vind je op: www.een-noord.nl

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.