Enterprise Europe Network - Nederland

De Europese Commissie heeft een initiatief gelanceerd dat moet waarborgen dat EU-mededingingsrecht geen obstakel vormt voor CAO’s die gericht zijn op verbetering van de arbeidsomstandigheden van ZZP’ers. Tegelijkertijd moet dit initiatief waarborgen dat consumenten en MKB-bedrijven blijven profiteren van concurrerende prijzen en innovatieve bedrijfsmodellen, ook in de digitale economie.

Het initiatief beoogt dit doel te bereiken door de toepasselijkheid van het EU-mededingingsrecht op collectieve onderhandelingen door ZZP’ers te verduidelijken. De Commissie houdt daarom een openbare raadpleging (consultatie) om te polsen naar de standpunten van alle stakeholders over de verschillende beleidsopties van dit initiatief en de te verwachten gevolgen daarvan.

Tot de stakeholders behoren m.n. ZZP’ers, ondernemingen en ondernemersverenigingen, vakbonden en werkgeversorganisaties; nationale mededingingsautoriteiten en andere overheidsinstanties, consumenten; academici gespecialiseerd in mededingingsrecht en/of arbeidsrecht, en juridisch-economische adviseurs.

Wilt u meedoen aan deze consultatie? Vul dan vóór 28-05-2021 de online vragenlijst in op webpagina Collective bargaining agreements for self-employed – scope of application EU competition rules van de Europese Commissie.

Vragenlijsten zijn niet altijd beschikbaar in alle officiële talen in de EU, maar u mag altijd reageren in de Nederlandse taal.

Om redenen van transparantie vraagt de Commissie dat u zich bij deelname aan deze of andere consultaties inschrijft in het transparantieregister van de EU.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.