Enterprise Europe Network - Nederland

“Omzet vergroot met ondersteuning van EEN”

Simon’s Bow Company maakt met nieuwe technieken traditionele bogen van duurzaam hout. Op zoek naar een buitenlandse samenwerkingspartner schakelde eigenaar Simon van der Heijden het Enterprise Europe Network (EEN) in. ”Ik had zelf al best veel bedrijven benaderd maar via EEN werd ik serieuzer genomen.” Met ondersteuning van EEN vond Simon een partner in Tsjechië: “Mijn productie is daardoor bijna verdubbeld, de omzet met 50% toegenomen en ik kan sneller leveren aan mijn klanten.”

Duurzaam hout

Wat zijn traditionele bogen eigenlijk? Simon: “Bogen zoals ze vroeger werden gebruikt, dus zonder hulpmiddelen. Geen richtmiddelen en geen balanshouders, in tegenstelling tot moderne bogen. Traditioneel boogschieten wordt steeds populairder.”

Voor zijn bogen gebruikt de ambachtelijke ondernemer uit Velp ‘een duurzame bron’. “Geen tropisch hardhout. Mijn hout komt uit Oostenrijk. Het is snelgroeiend en hoeft niet sterk te zijn; lijmen maakt het sterk. Ik werk met gestabiliseerd hout, dat lijkt op multiplex, imitatie hardhout, bestaande uit verschillende laagjes hout. Mooi en sterk.”

Traditioneel schieten ‘veel uitdagender’

Simon vertelt wat hem zo aantrekt in traditionele bogen: “Geen richtmiddelen betekent een andere manier van schieten. Je schiet instinctief. Net alsof je een steen gooit; die gooi je op gevoel en hoe meer je oefent hoe beter je gevoel wordt. Bij Olympisch boogschieten moet je je vizier instellen en dat soort dingen, dat hoeft bij traditioneel schieten niet. Dat vind ik heel tof, het is veel uitdagender. Een kwestie van gevoel en ervaring.”

Simon’s bogen worden veel gebruikt bij wedstrijden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In Nederland maar mondjesmaat; er zijn ten opzichte van de eerdergenoemde landen weinig wedstrijden in ons land. Daarnaast maakt Simon zogenoemde ruiterbogen, bestemd voor het schieten vanaf een paard. “Die boog is iets korter, dat is handiger vanaf een paard.” Zijn ruiterbogen zijn wereldwijd terug te vinden. De meeste bogen worden gebruikt voor sport en hobby, een enkele klant – in Finland en USA- jaagt ermee.

Met een boog alleen wordt het lastig schieten. Hoe zit het met de pijlen? “Ik maak ook pijlen maar  alleen standaard setjes, er zijn namelijk te veel variaties mogelijk. De fanatiekelingen maken ze zelf, of hebben hun eigen pijl-adresje.”

Het begin: een jongen in een bos met een hobby

Hoe is Simons liefde voor bogen begonnen? “Ik ben opgegroeid in het bos. Mijn ouders huurden een huis van Natuurmonumenten. Op een dag zag ik in een boek mensen die als hobby bogen maakten van hout. Ik vond dat heel mooi wilde dat ook kunnen. Het is heel lang een hobby geweest, tot een paar jaar geleden. Toen dacht ik: als ik er meer mee wil, moet ik het nú doen. Toen heb ik het grootser aangepakt. Ik was een jongen in een bos met een hobby, nu ben ik een stap verder.”

Begonnen met alleen hout, gebruikt Simon tegenwoordig hout verlijmd met composieten zoals glasvezel. “Het ziet er nog steeds traditioneel uit maar de materialen zijn sterker en gebruiksvriendelijker geworden. De staat is vergelijkbaar met moderne bogen.”

Ondersteuning EEN

Simon zocht ondersteuning bij het EEN-netwerk. Waarom? “Het is lastig een ambacht uit te voeren én financieel redzaam te zijn, er zit zo veel werk in. Ik ging op zoek; hoe kan ik de productie omhoog krijgen. De vraag is groot, ik heb een wachtlijst van 9 maanden. Financieel zou het beter zijn als ik meer produceer maar hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik gebruik moderne technieken in de werkplaats, maar het schuren, lakken en afwerken kost veel handarbeid, dat kan niet met een machine.”  Garnalen brachten Simon op het idee werk uit te besteden. “Ik las een artikel over Nederlandse garnalen die naar Marokko gaan om gepeld te worden, daarna komen ze terug naar ons land. Ik bedacht me dat ik het afwerken kan uitbesteden, dat is het makkelijkste gedeelte. De kwaliteit kan er niet van achteruit gaan.”

Na wat gegoogel kwam Simon via de EEN website terecht bij Christa Pieffers, senior projectmanager bij Oost NL en Liaison Officer voor het Enterprise Europe Network. “Het contact was meteen erg prettig. Via een online meeting heb ik uitgelegd waar ik naar op zoek was. We hebben een profiel aangemaakt en zo begon de zoektocht. Oost-Europa is voor mij prijstechnisch interessant en zij hebben de vaardigheden in huis. Uiteindelijk ben ik de samenwerking aangegaan met een Tsjechisch bedrijf, met EEN als tussenpersoon bij het eerste contact.”

“Ik denk dat EEN juist voor kleine bedrijven heel interessant is. Als je groter bent heb je misschien zelf al serieuze contacten gemaakt. Als klein bedrijf is dat soms lastig, dan heeft een netwerk als EEN echt toegevoegde waarde. Ik heb EEN ook aangeraden aan mijn buurman, die ook een bedrijf heeft.” 

Oost NL is sinds januari 2022 aangesloten bij het Enterprise Europe Network. Christa vertelt: Simon’s Bow Company was een van de eerste bedrijven die we verder geholpen hebben. Ik ben blij dat we een goede samenwerkingspartner in Tsjechië gevonden hebben. Als vervolg hierop zijn we nu aan het zoeken naar partners voor een nieuw model boog, dat makkelijker te produceren en uit te besteden is”.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.