Enterprise Europe Network - Nederland

Maak kennis met de EEN-adviseurs van de ROMs (deel 2) – Persoonlijke doelen die voldoening geven

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) zijn sinds twee en een half jaar onderdeel van het Enterprise Europe Network (EEN). Enkele van de ROM EEN-adviseurs zijn sinds dien actief binnen het Netwerk terwijl anderen al meer dan 20 jaar in het Netwerk meedraaien. Wat drijft de ROM EEN-adviseurs om ondernemers te ondersteunen? Wat is het persoonlijke doel dat EEN-adviseurs bij de ROM’s nastreven? En waar halen ze voldoening uit? Van mensgerichte doelen tot bredere een bredere focus, ontdek wat onze EEN-adviseurs elke dag motiveert om zich in te zetten voor ondernemers in de regio.

Plezierige samenwerking met ondernemers

Kristel Snoeij van Impuls Zeeland en Ellen Wermink van Horizon Flevoland bouwen graag aan een plezierige samenwerking met ondernemers. “Samen met de ondernemer identificeren we de vraagstukken waarbij we ondersteuning kunnen bieden”, geeft Kristel aan. “Wij onderhouden een langdurige relatie met die ondernemer.” Door het delen van tips of interessante profielen worden ondernemers verder geholpen dan hun oorspronkelijke vraag. De EEN-adviseurs bouwen een relatie op voor de lange termijn waarop de ondernemer altijd kan terugvallen, zelfs na een langere periode zonder contact. “Naast hulp bieden aan ondernemers op het moment dat zij het nodig hebben, vind ik het zelf ook erg belangrijk om plezier te halen uit m’n werk”, laat Ellen weten.  Het plezier hierin zit in verschillende aspecten. “Gezelligheid met ondernemers en collega’s, en je ziet veel van de wereld. In dit werk kun je het nuttige met het aangename combineren.” Deze positieve benadering zorgt ervoor dat zij vol energie te werk gaan. 

Verbinden van mensen

EEN-adviseurs kunnen ondernemers met elkaar verbinden door hun kennis van de sector en een uitgebreid netwerk. Deze rol vervullen Lanny Roest van LIOF en René de Groot van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) graag in hun werk.

“Ik vind het echt leuk dat het twee kanten uit werkt. De Limburgse bedrijven helpen met hun vraag in het buitenland, maar ook kijken welke vragen uit het buitenland interessant zijn”, geeft Lanny aan. Hij schakelt graag op momenten dat het nodig is en wil ondernemers graag het gevoel geven dat ze geholpen worden. De mogelijkheid om mensen te verbinden komt onder andere door het overzicht dat EEN-adviseurs hebben volgens René. “Ik denk dat ik iets kan toevoegen omdat ik weet wat er in elke regio gebeurt”, zegt René. Door die kennis kan hij gericht bedrijfsmissies organiseren en organisaties adviseren. Het netwerk dat ze hebben opgebouwd met EEN-adviseurs en organisaties in andere landen geeft onze adviseurs de mogelijkheid om hun doel realiteit te maken.

Europese focus

Het meeste halen uit Europese samenwerkingen staat centraal voor Niklaas van Hylckama Vlieg van InnovationQuarter en Christa Pieffers van OostNL. Beiden zien ze de meerwaarde die de Europese Unie en Europese samenwerkingen ondernemers kunnen bieden. “Er liggen een hoop kansen binnen de EU en ontwikkelingen worden gestimuleerd op lange termijn. De fondsen en plannen zijn aan de ene kant heel erg belangrijk voor hoe we hier leven, maar aan de andere kant ook weer heel interessant voor ondernemers die bepaalde stukken technologie daarin kunnen ontwikkelen”, deelt Niklaas.

Daarnaast is er veel te halen uit de Europese eenwording volgens Christa. “Door verschillende culturen, mensen en bedrijven met elkaar in contact te brengen en te laten samenwerken krijg je meer begrip voor elkaar. Het verrijkt je als mens. We kunnen efficiënter samenwerken door niet alleen vanuit landsbelangen te denken, maar ook over de grenzen heen te kijken.” Door het gebruiken van deze mogelijkheid kan meer uit ondernemen in Europa gehaald worden.  

Vooruitgang voor bredere doelen

Arno Sijnesael van Impuls Zeeland en Ruben van der Horst van ROM Utrecht Region willen met hun werk binnen EEN bijdragen aan doelen zoals het klimaat en innovatiekracht van Nederland. EEN-adviseurs dragen bij aan vooruitgang van innovatie en ontwikkeling van duurzame technologie. Deze vooruitgang kan een positief effect hebben op de samenleving naast de voordelen die het bedrijf er zelf uit haalt. “Met name de innovatieve bedrijven en innovaties die oplossingen bieden voor problemen maakt het werk leuk”, geeft Arno aan. Ruben zet zich graag in voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.  “Als persoonlijk doel zou ik graag meer profielen hebben op het gebied van renewable energy en daar echt samenwerkingen mee faciliteren. Daar speelt van alles, maar het moet de komende jaren allemaal goed worden gerealiseerd en geïmplementeerd. EEN kan daarbij een mooie rol spelen.”

Een paar onderdelen hebben alle EEN-adviseurs gemeen: ondernemers ondersteunen en innovatie najagen. Wil je jouw persoonlijke doel bereiken door internationaal zaken doen? De deur staat altijd open bij onze EEN-adviseurs. Kom in contact met onze EEN-adviseurs voor vragen over o.a. profielen in de EEN database, advies over internationaliseren, bedrijfsmissies, en matchmakings op beurzen.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen. Wil je meer weten over onze EEN-adviseurs? Lees het eerst artikel hier.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.