Enterprise Europe Network - Nederland

Neem deel aan de conferentie over de toekomst van Europa en laat je stem horen!

De conferentie over de toekomst van Europa opent nieuwe en opwindende kansen voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) om hun ideeën over de belangrijkste uitdagingen en prioriteiten van Europa te delen. Het initiatief – gezamenlijk geleid door het Europees Parlement, de Raad van de EU en de Europese Commissie – heeft tot doel de mening van de Europese burgers over de toekomst van het Europese project te versterken om beter overheidsbeleid te ontwerpen en uit te voeren.

Hoe werkt het?

De kern van de conferentie is een meertalig digitaal platform, waar deelnemers hun ideeën kunnen delen over een breed scala aan EU-onderwerpen – van klimaatverandering en gezondheid tot digitalisering, veiligheid, onderwijs en meer. Online-inzendingen worden vervolgens verzameld, geanalyseerd en samengevoegd tot rapporten die de discussies tijdens de Europese burgerpanels en de plenaire conferentie zullen informeren. Met behulp van deze digitale tool kunnen geïnteresseerde deelnemers ook evenementen aanmaken of deelnemen aan bestaande evenementen.

Het platform blijft open tot het voorjaar van 2022, wanneer de conferentie naar verwachting conclusies zal trekken over de beste manieren waarop de EU kan reageren op uitdagingen op verschillende gebieden.

Waarom moet het MKB meedoen?

MKB ondernemingen zijn essentiële aanjagers van groei en innovatie, zijn goed voor 99 procent van alle bedrijven in de EU en bieden werk aan ongeveer 100 miljoen mensen. Hun opvattingen en ideeën zijn essentieel om de toekomstige richting en het doel van de Europese constructie vorm te geven. De conferentie biedt het MKB een uniek platform om ideeën uit te wisselen, kennis te delen en beleidsdebatten te beïnvloeden.

MKB ondernemers kunnen innovatieve oplossingen aandragen voor dringende mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, milieubescherming en efficiënt gebruik van hulpbronnen. Door hun hoge wendbaarheid en aanpassingsvermogen zijn kleinere bedrijven beter toegerust om nieuwe, duurzamere bedrijfsmodellen veel sneller te adopteren in vergelijking met grotere bedrijven. Tegelijkertijd kunnen MKB ondernemingen helpen bij het creëren van lokale oplossingen om klimaatbestendige gemeenschappen op te bouwen en aanpassingsstrategieën te stimuleren.

Kleine bedrijven en start-ups hebben ook een stem bij het creëren van een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en banen. Hier kunnen MKB-ers input leveren over manieren om een snel herstel na de pandemie te bereiken door middel van initiatieven zoals de NextGenerationEU, groei en investeringen te stimuleren en een meer inclusieve economie te realiseren. Dit zou met name helpen om de toenemende ongelijkheden tussen mensen en bedrijven aan te pakken door te zorgen voor eerlijkere voorwaarden voor kleinere en jongere bedrijven, zelfstandigen en vrouwelijke ondernemers.

Een ander belangrijk gebied waar het mkb een belangrijke bijdrage aan kan leveren, is digitalisering. De COVID-19-pandemie heeft het tempo van de digitalisering wereldwijd versneld. Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijven veel MKB-ers achter bij de overgang naar digitale technologieën, met name de micro-ondernemingen en zelfstandigen. Andere kleine bedrijven blijven kwetsbaar voor cyberaanvallen. Bovendien zijn de verschillen tussen bedrijven in digitaal intensieve sectoren, zoals informatie- en communicatietechnologie (ICT), en bedrijven in laagdigitale sectoren, zoals landbouw en bouw, blijven groeien. Kmo’s kunnen het conferentieplatform gebruiken om hun mening te geven over hoe technologie veiliger en toegankelijker kan worden en groene digitale oplossingen voor Europese bedrijven kan bevorderen.

Maar hier stopt het niet. MKB ondernemingen spelen ook een belangrijke rol bij het ondersteunen van onderwijs en jongeren in lokale gemeenschappen, sociale cohesie en veerkracht bij externe crises en schokken. Ongetwijfeld moeten kleine bedrijven profiteren van de door de conferentie geboden kans om een veerkrachtiger en duurzamer Europa op te bouwen.

Hoe kunt u deelnemen aan het gesprek?

Registreer u om te beginnen op het platform Conference on the Future of Europe. Zodra u zich aanmeldt, selecteert u het onderwerp of de onderwerpen van uw interesse om meningen over elk onderwerp te delen en commentaar te geven op andere ideeën. U kunt ook op onderwerp naar evenementen zoeken of de interactieve kaart gebruiken om evenementen bij u in de buurt te vinden.

Organiseer je liever je eigen evenement? Gebruik de toolkit voor de evenementpagina om erachter te komen hoe je je evenement organiseert en publiceert.

De toekomst van Europa vormgeven is nog nooit zo eenvoudig geweest – sluit u aan bij het conferentieplatform en deel uw ideeën nu!

 

Tags: #TheFutureIsYours #FutureofEurope

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.