Enterprise Europe Network - Nederland

Goed nieuws voor iedereen die goed geïnformeerd internationaal zaken wil doen. De nieuwe portal van de EU, Access2Markets, is sinds dinsdag 13 oktober in de lucht.

Access2Markets is de opvolger van de Market Access Database (MADB) en EU Trade Helpdesk, die al door veel ondernemers werden gebruikt als bron van informatie. De nieuwe portal heeft net als de MADB het doel om te helpen met export naar landen buiten de EU. De portal is een gratis dienst van de Europese Unie.

Wat kunt u met de nieuwe portal?

U kunt op Access2Markets onder andere informatie vinden over:

  • invoerrechten;
  • procedures en formaliteiten in het land waar u naartoe exporteert;
  • oorsprongsregels in handelsakkoorden;
  • handelsbelemmeringen in niet-EU-landen.

Access2Markets gaat gedetailleerd in op procedures en formaliteiten in andere landen. Die kunnen voor u als Nederlandse exporteur belangrijk zijn om te weten. Denk bijvoorbeeld of er in een bepaald land:

  • bepaalde producten verboden zijn voor export vanuit Nederland;
  • preshipmentcontroles verplicht zijn;
  • free trade zones zijn ingericht;
  • specifieke product- en verpakkingseisen gelden.

De Access2Markets-portal bevat net als de MADB voorbeelden van belangrijke documenten die u in dat land kunt gebruiken. Bijvoorbeeld facturen, luchtvrachtdocumenten, paklijsten of bewijzen van niet-preferentiële oorsprong.

De portal werkt net als de MADB op basis van HS-codes. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de website van KVK.

Deze videopresentatie geeft u in vogelvlucht een rondleiding door de nieuwe portal.

Meer hulp voor beginnende exporteurs

Access2Markets is wat eenvoudiger ingericht dan de MADB. De hulpbalk (My Trade Assistent) maakt het uitzoeken wat laagdrempeliger. Er is bovendien veel aandacht voor leerprogramma’s, inclusief een stappenplan voor beginners.

De portal bevat ook meer hulp om de preferentiële oorsprongsregels beter te begrijpen en met behulp van een checklist te kijken of uw product voldoet aan deze regels. De ROSA tool helpt u daarbij. Ook kunt u oorsprongsregels in verschillende handelsakkoorden met elkaar vergelijken.

Ook voor import handig

Wilt u importeren? Ook dan kunt u Access2Markets gebruiken. Geef op de My Trade Assistent Nederland aan als land van bestemming wanneer u meer informatie wilt over de importregels.

Aan veel zaken is gedacht bij deze nieuwe portal, maar het kan natuurlijk zijn dat u nog punten van verbetering tegenkomt. De EU gebruikt die feedback graag om de portal te verbeteren. Daarvoor kunt u gebruik maken van feedbackknoppen aan de onderkant van iedere pagina.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.