Enterprise Europe Network - Nederland

 

WinnaarsEEPA20160511021De Nationale Finale van de European Enterprise Promotion Awards (EEPA) heeft plaatsgevonden op 11 mei onder leiding van juryvoorzitter Paul Thewissen. De Rotterdamse Zaak en Agrico zijn als winnaars gekozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Europese Verkiezing in de Slowaakse hoofdstad Bratislava op 30 november 2016.

Daar nemen ze het op tegen de meest originele en succesvolle initiatieven van overheden en publiek-private partnerschappen uit de EU en IJsland, Noorwegen, Servië en Turkije.

De Rotterdamse Zaak

De Rotterdamse Zaak is een leerwerkbedrijf waarin HBO-studenten en ervaren ondernemerscoaches marginale ondernemers ondersteunen om hun bedrijfsvoering te verbeteren en hun ondernemersvaardigheden te vergroten. Ondernemers kunnen door beter ondernemerschap hun inkomen verhogen en hun economische zelfstandigheid verduurzamen.
Het project richt zich op ondernemers die onder de armoedegrens opereren en (financieel) niet in staat zijn om zelf oplossingen voor hun probleem te vinden. Onder het motto ‘Jong + Oud = Goud’ treden de oud-ondernemers (senior-coaches) op als klankbord voor de ondernemers en bieden de HBO-studenten (junior-coaches) praktische ondersteuning. Al meer dan 600 ondernemers zijn vanaf 2013  geholpen.

Agrico

Agrico en haar partners realiseren door middel van een Publiek Private Partnership (PPP) een rendabele Keniaanse aardappelketen. Deze keten vormt de basis voor het realiseren van Kenia’s voedselzekerheidsbeleid, waarin aardappel een alternatief geeft voor het minder duurzaam te verbouwen maïs. Deze aanpak leidt tot diverse voordelen in Kenia: behalve voedselzekerheid resulteert dit in inkomensverbetering voor kleine boeren, een verstevigde positie van vrouwen, het creëren van banen en het ontlasten van het milieu. Het mes snijdt echter aan 2 kanten: deze nieuwe markt resulteert ook in directe export van Nederlandse machines en Nederlands pootgoed. Er is hier dus sprake van een voorbeeld PPP van de hedendaagse ‘Aid & Trade’ benadering van de Nederlandse overheid, dat andere sectoren en/of landen zouden kunnen en moeten kopiëren.

Awards stimuleren innovatie en ondernemersschap

Doel van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering is het stimuleren van innovatie in Europa en het identificeren en belonen van initiatieven die ondernemerschap bevorderen. De Awards worden uitgereikt aan lagere en regionale overheden, kennisinstellingen, scholen en publiek-private samenwerkingsverbanden die met creatieve en inspirerende projecten ondernemerschap stimuleren, voor het mkb in het bijzonder. Het DG Ondernemingen en Industrie van de Europese Commissie organiseert de Awards al sinds 2006.

Juryleden

De jury bestond uit Paul Thewissen (voorzitter), DG ondernemerschap en innovatie van het ministerie van Economische Zaken, Toon Buddingh, Incubator ondernemer en Hendrik Halbe, medeoprichter Get in the Ring.

Meer informatie

Op 30 november wordt in Bratislava bekend of de Nederlandse projecten één van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering in de wacht weten te slepen. Lees meer over de Awards of het doel van de verkiezing.

Meer informatie kunt u vinden op http://www.rvo.nl/actueel/nieuws/de-rotterdamse-zaak-en-agrico-winnen-nederlandse-finale-eepa of op te vragen bij Daniël da Costa.

De winnaars openden de dag erna de handel op Beursplein 5 met een slag op de gong. De beelden van de gongceremonie kunt u hier bekijken.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.