Enterprise Europe Network - Nederland

Het doolhof van europese wet- en regelgeving: EEN Helpt!

Coram maakt badkameraccessoires en is het moederbedrijf achter de merken Geesa, Tiger, Sealskin en Impey. Het bedrijf klopte meerdere malen aan bij het Enterprise Europe Network (EEN) voor advies over Europese wet- en regelgeving.

Ondernemers kunnen bij EEN terecht voor advies over zakendoen in de EU en voor lastige zaken rondom compliance en regelgeving. Compliancy is de naleving van relevante wet- en regelgeving, en het werken volgens door een organisatie zelf opgestelde normen en regels.

Op zoek naar een oplossing

In het voorjaar van 2019 begon Diane Zaky-Meester als Quality Manager Compliance bij Coram. In het eerste jaar bracht ze het volledige assortiment van Coram in kaart. Ook bekeek ze of alle producten voldeden aan de regels op het gebied van productveiligheid. Zaky-Meester: “Dat is een hele klus, want Coram heeft een heel breed assortiment: van toiletbrillen tot douchecabines en van badkameraccessoires tot wastafels. En die producten verkopen we overal in Europa. Als een product niet helemaal blijkt te voldoen aan de regels, ga ik op zoek naar een oplossing.”

Verkoop aan Poolse bouwmarkten

Zo verkoopt Coram bijvoorbeeld douchesets met ingebouwde thermostaatkraan aan Poolse bouwmarkten. Die klanten willen graag een verklaring van Coram dat de artikelen aan de Poolse wetgeving voldoen. Zaky-Meester: “Dan moet ik me gaan verdiepen in de Poolse wetgeving, en wat voor soort verklaring de klant precies wil. EEN wees mij op het bestaan van EU-verordening 2019/515 en de daarbij horende Mutual Recognition Declaration. Daarmee kunnen wij de artikelen naar de Poolse markt brengen.”

“Het is echt een doolhof aan Europese en Nationale wetgeving. Maar EEN hielp mij op weg.”

Doolhof

Coram heeft het EEN-netwerk van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vaker ingeschakeld om op het goede pad te komen bij compliance- en wetgevingsonderwerpen, vertelt Zaky-Meester. “EEN geeft advies over de eisen waaraan we moeten voldoen en hoe we voorschriften moeten interpreteren. De wetgeving is namelijk niet altijd duidelijk.” Door het diverse assortiment en de vele afzetmarkten van Coram heeft Zaky-Meester een uitdagende functie. “Het is echt een doolhof aan Europese en nationale wetgeving, dat stukje bij beetje duidelijker wordt.”

Hulp van EEN

Zaky-Meester stuitte op EEN na een zoektocht op Google. De eerste vragen die ze aan RVO stelde, gingen over de richtlijnen voor veiligheidsgrepen voor badkamers. Die vielen voorheen onder de richtlijnen voor medische hulpmiddelen. “Maar omdat er verandering van de wetgeving zat aan te komen, vroeg ik me af welke richtlijnen daarna van toepassing waren op de grepen. EEN hielp mij op weg door te wijzen op adviesdocumenten die op webpagina’s staan, die je anders niet zo snel zult vinden. De samenwerking met EEN ervaar ik als heel prettig en duidelijk.”

 

 

10-02-2021

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.