Enterprise Europe Network - Nederland

Van 19 -21 juni kwamen 13 bedrijven (met 23 deelnemers) uit Noord-Spanje naar Nederland om kennis op te doen en kennis te delen over onze fruitteelt, met name over onze Conference peer. Nederland is samen met België de belangrijkste producent van Conference peren.

In Spanje wordt (op kleinere schaal)  deze peer ook geteeld, maar de opbrengst per ha. is maar de helft van de opbrengst in Nederland. De Spaanse deelnemers van de missie waren dan ook onder de indruk van de Nederlandse teeltmethode en het daarbij resulterende rendement. Ook de nieuw ontwikkelde Nederlandse peer ‘Migo’, die bij het bezoek aan de coöperatie van fruittelers ‘Koninklijke Fruitmasters BV’ gepresenteerd werd, oogstte veel belangstelling. (Fruitmasters is een coöperatie, waarbij 420 Nederlandse fruittelers zijn aangesloten.)

De populariteit van de Conference peer groeit ook in Spanje, zodat daar de vraag nu groter is dan het aanbod. Hier liggen kansen voor Nederlandse telers. Anderzijds toonden Nederlandse retailers interesse in de wat zoetere Spaanse peer. Bovendien wordt de Spaanse peer iets eerder in het seizoen geoogst, zodat hij wat eerder in het jaar geleverd kan worden.

De deelnemers van beide landen waren het eens, dat als de boycot met Rusland wegvalt er enorme groeikansen zullen ontstaan.  Maar ondanks dat deze markt is weggevallen, voorspelt Fruitmasters de komende jaren een productieverhoging van 30 % meer Nederlandse peren. Dit komt omdat sinds 2012 de Chinese markt door hun beleverd wordt en hier ligt nog een enorm groeipotentiaal.

Meer informatie: annemarie.destree@rvo.nl

 

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.